In etappes

Vroeger hadden we de gewoonten om, als we met vakantie naar Frankrijk gingen in een ruk door te rijden. Hup, cruise control aan en gaan met die banaan, eten mee voor onderweg en kilometers maken. Kom op jongens, schiet op met plassen want we moeten kilometers halen. Dan stond je weer in een ellenlange rij met vrouwen te wachten bij WC’s en waar de mannen fluitend langs liepen want hun rij was er niet.Sinds een paar jaar doe ik dat anders en het bevalt mij uitstekend. Ik wil je graag wat andere mogelijkheden geven voor jou om te overwegen: In etappes naar het zuiden rijden. Fantastisch, waarom heb ik dat eerder nooit gedaan. Het land is sowieso prachtig en er is zoveel moois te ontdekken in de vele prachtige dorpen en steden onderweg. Als je bijvoorbeeld naar de stranden van de middellandse zee gaat of naar Spanje met de auto, maak dan een omweg via Rocamadour.

Prachtig Rocamadour

Wij waren er tijdens de lockdown vorig jaar en hadden deze magische plaats voor onszelf en een paar Engelsen. Dat was echt uniek, een magische ervaring.  Ik zal er niet teveel over zeggen, ga het ervaren. Hier geef ik je wat informatie over deze mooie en spirituele plek. Maar ook als je niet spiritueel bent of niet gelovig of wat dan ook, dan nog is dit een ‘must see.’

Tweede heilige plek van Frankrijk

Deze plek is na Lourdes de tweede heilige plek van Frankrijk. Het is al eeuwen lang een trekpleister voor Pelgrims. Tegenwoordig zijn er dus ook heel veel toeristen die er naar toe gaan. De combinatie van historie, lekker eten, kunst het prachtige landschap, het unieke bouwwerk tegen de rots aan en de gezelligheid eromheen maakt dat mensen er naar toe getrokken worden.Oke, laten we beginnen:

Als je bovenaan begint met je tour dan loop je een zig zag pad naar beneden langs 7 heiligdommen waaronder: de Notre-Damekapel, de Saint-Sauveurbasiliek en de Saint-Michelkapel. In de Notre-Damekapel oftewel de wonderkapel  staat de Zwarte Madonna uit de 12e eeuw: citaat wikipedia:

Zwarte Madonna:

‘De oudste figuren van zwarte madonna’s stammen uit de romaanse periode. Het bijzondere is dat deze figuur op vele plaatsen bijna gelijktijdig te vinden is. Het is mogelijk dat deze originele zwarte madonna’s voor het eerst door de Tempeliers vanuit het Midden-Oosten naar West-Europa, vooral naar Frankrijk, werden meegenomen. Nog steeds komen zij vooral in Centraal-Frankrijk (Auvergne), in de Provence en in de Pyreneeën voor. In tegenstelling tot de Italiaanse zwarte madonna’s zijn de Franse zeer goed onderzocht, waardoor de meeste literatuur erover in het Frans geschreven is. Alle zwarte madonna’s uit deze vroege periode hebben dezelfde kenmerken. Ze zijn ongeveer zeventig centimeter hoog. Ze zijn rechtop zittend afgebeeld met grote ogen en rechtuit in de verte starende blik. De handen en vingers zijn buitenproportioneel groot. Ze houden een kind op schoot met een bal in zijn hand dat naar voren kijkt. Het gezicht van het kind ziet eruit als het gezicht van een volwassene.’

Saint Amadour

Dichtbij deze kapel bevindt zich het grafmonument van Saint-amadour ofwel de heilige Amadour: In 1166 werd er een gaaf lijk gevonden. Onmiddellijk begonnen te bedenken wie dit geweest zou kunnen zijn: een kluizenaar werd gedacht. Het middeleeuwse volks van de 13e eeuw had bedacht dat hij tot de eerste leerlingen van Jezus behoort moest hebben en tezamen. Na de dood van zijn vrouw zou hij naar Frankrijk zijn gekomen zijn en zijn laatste levensjaren gesleten hebben als kluizenaar.

Je kunt in dit heiligdom dus heerlijk eten, en het is ook nog goed voor je geestelijke welzijn, ik zeg win-win;) Er wordt beweerd dat er in Rocamadour maar liefst 170 wonderen zijn gebeurd, in verhouding tot Amsterdam die maar 1 wonder heeft gehad is dat best veel.

Kortom, ontdek het zelf, ervaar en geniet. Maar begin wel vroeg want in de loop van de dag kun je over de hoofden lopen van de vele touristen. Maar als je een superzen persoon bent dan vind je dat vast niet erg.

Hotel

Wij verbleven in dit hotel, Hotel Les Esclargies , schoon, mooi, netjes, zie hieronder: tijdens de lockdown eind november 2021 waren wij de enigen in het hotel, toch heerste er een fijne en vriendelijke sfeer. Echt een aanrader.

Heerlijk eten

In dit hotel hebben wij gegeten Hotel Belvedere waar je een prachtig uitzicht heb op Rocamadour en in de avond met de lichtjes is het ook nog heel romantisch.

Pin It on Pinterest